RIMPELS

Rimpeltjes rond de mond of kraaienpootjes zijn vaak de eerste tekenen van een verouderende huid. Een goede anti-rimpelcreme kan de allerfijnste lijntjes verwijderen, maar voor het verminderen van diepere rimpels zijn vaak verdergaande behandelingen nodig.

 

Botox

Botox is een toxine (gif) dat gebruikt kan worden om de spiertjes in het gelaat te verlammen. Botox wordt met een kleine naald in de huid geïnjecteerd en verlamt daarna 3 tot 6 maanden de spier die voor rimpels zorgt, bijvoorbeeld op het voorhoofd of rond de ogen. De effectieve werking start pas na enkele dagen. Herhaling is nodig om het effect te behouden.

Wanneer het goed wordt uitgevoerd zijn er weinig bijwerkingen te verwachten.

 

 

Fillers

Fillers zijn stoffen die door middel van injecties in de huid worden aangebracht. De stoffen vullen plooien en rimpels op, waardoor het gezicht meer zijn originele contouren terugkrijgt.

In Nederland wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van afbreekbare fillers, deze houden hun effect zo’n 3-12 maanden.

LITTEKENS

Bij beschadiging van de huid van het menselijk lichaam als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden.

 

Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals b.v. de schouders en het borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam.

 

Een andere factor die een litteken kan beïnvloeden is de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen. In het gelaat kan men deze duidelijk bekijken bij aanspannen van de gelaatsspieren.

 

Verder zal het duidelijk zijn dat een wond gemaakt door een scherp mes 'mooiere littekens' geeft dan b.v. een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten geeft vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.

 

Bij een littekencorrectie tracht men de vorm van het litteken te verbeteren. Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat kan niet worden gegarandeerd. Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht.

 

Behoudens littekencorrectie bestaan er ook andere methoden op dikke littekens te behandelen, zoals b.v. injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.

 

Duidelijk zal zijn uit bovenstaand verhaal dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt, maar dat het litteken nooit zal verdwijnen.

 

In het bovenstaande hebben wij geprobeerd U in te lichten over de operatie.

Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn en ook kunt U geen garantie uit bovenstaande ontlenen betreffende resultaten. Esthetische en Plastische Chirurgie is géén exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kunnen wij U nimmer geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals b.v. narcose-problemen, trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Deze aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die of door Uw verzekering vergoed moeten worden of door U zelf.

 

De informatie is geaccordeerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

 

Trefwoord: littekencorrectie; huid; vergoedingen

Controledatum: december 2001

Module: WGBO

Goedkeuring: Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

 

HUIDAFWIJKINGEN

De meest voorkomende huidafwijkingen zijn moedervlekken, fibromen, lipomen en huidcysten. Afwijkingen aan de huid kunnen worden verwijderd als ze hinderlijk zijn of cosmetisch storend. Bij twijfel of de afwijking goed- of kwaadaardig is wordt de huidafwijking na het verwijderen onderzocht om hier zekerheid over te krijgen.

 

Moedervlekken

Moedervlekken, ook wel naevus genoemd, zijn vaak goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Een moedervlek kan ‘onrustig’ zijn: jeuken, bloeden of veranderen van kleur. In dat geval moet de moedervlek worden verwijderd omdat het een voorloper kan zijn van een kwaadaardige moedervlek (melanoom). Een moedervlek kan ook uit cosmetische overwegingen worden verwijderd.

 

Fibromen

Fibromen zijn veel voorkomende goedaardige, huidkleurige uitstulpinkjes. Ze worden ook wel steelwratjes genoemd. Er is geen medische noodzaak om ze te verwijderen. Steelwratjes kunnen soms hinderlijk zijn. Vaak worden ze uit cosmetisch oogpunt verwijderd.

 

Lipomen

Lipomen zijn goedaardige gezwellen van vetweefselcellen in de vetlaag onder de huid. Het zijn ovaalvormige bultjes die soms pijnlijk kunnen zijn. Ze zijn meestal goedaardig en komen vaak voor op onderarmen, hals en romp. Een lipoom wordt verwijderd als het hinderlijk, pijnlijk of cosmetisch storend is.

 

Atheroomcysten

Atheroomcysten zijn  onderhuidse zwellingen van talg (verstopte talgkliertjes). Door opeenhoping van talg kunnen de cysten groeien. Ook kan er een ontsteking in een cyste ontstaan. Atheroomcysten komen vooral voor in het gezicht en op het hoofd maar ook op andere delen van het lichaam. Atheroomcysten worden verwijderd als ze hinderlijk, pijnlijk of cosmetisch storend zijn.

 

De ingreep

Het verwijderen van huidafwijkingen gebeurt onder plaatselijke verdoving op de operatiekamer. Uw arts heeft u met besproken hoe de ingreep gaat verlopen. De arts markeert de plaatsen op het lichaam waar de afwijkingen verwijdert moeten worden. Vervolgens krijgt u rond de afwijking een of meerdere verdovingsprikken in de huid. Daarna snijdt de arts de huidafwijking weg. Na de ingreep wordt de wond meestal gehecht.

 

Duur van de ingreep

De ingreep duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van het aantal en de plek van de te verwijderen afwijkingen.

 

Risico's en complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een wondinfectie, nabloeding en problemen met de wondgenezing. Deze complicaties komen gelukkig zelden voor en zijn vrijwel altijd goed te behandelen. Complicaties kunnen de genezing van het litteken beïnvloeden.

© 2019 BY RF HOLDING BV